כל יזם אשר משווק פרויקט של דירות חדשות בעצם נושא באחריות על תיקון ליקויי בניה שעלולים להתגלות בה. כך גם באשר ליזמי בנייה אשר מוכרים מספר דירות למספר רוכשים שונים. במקרים בהם הדיירים ימצאו ליקויים ובעיות שונות – האחריות היא של היזם. אז מה עלינו לדעת על אחריות יזם לפי חוק המכר? על כך ועוד נסביר לכם בכתבה הבאה.
חוק המכר ומטרותיו
חוק המכר נועד בעצם להגן על רוכשים. חוק זה מתייחס לתקופת הבדק והוא מפרט אודות האחריות של היזם על ליקויים בדירה. כך לדוגמא, אם התגלתה תקלה של סדקים תוך חמש שנים ומטה ממועד המסירה, אחריות היזם לפי חוק המכר היא לטפל בבעיה. גם בעיות נוספות כוללות פגמים במערכת האינסטלציה בדירה הן באחריות הקבלן, היזם או המוכר. כך לדוגמא, אם התגלה קילוף חיפויים תוך שליש שנים ומטה ממועד מסירת הדירה, אחריות היזם לפי חוק המכר היא כמובן לטפל בליקויים אלו.
אחריות המוכר לפי חוק המכר – דגשים חשובים
לפי חוק המכר היזם נושא באחריות מלאה על תיקוני ליקויים שהתגלו בדירה בתקופה מוגדרת מראש לאחר מסירתה לקונה. אולם, חשוב מאוד לציין כי משך האחריות משתנה בהתאם לסוג הליקוי, וזו בעצם תקופת הבדק.
משך תקופת הבדק
- מסגרות – ליקויים במוצרי מסגרות ונגרות בדירה. תקופת הבדק כאן היא שנתיים ממסירת הדירה.
- ריצוף – ליקויים בריצוף וחיפוי פנים גם הם נמשכים לאורך תקופת בדק של שנתיים. בדרך כלל מדובר בשחיקה או שקיעות.
- דוודים – תקופת הבדק על מכונות ודוודים במבנה היא שלוש שנים.
- בידוד תרמי – תקופת הבדק על מרכיבי מערכות הבידוד התרמי גם היא שלוש שנים.
- איטום – במידה ומדובר בליקוי באיטום, תקופת הבדק היא עשר שנים.
- שלד בניין – עבור ליקוי בשלד הבניין, תקופת הבדק היא חמש עשרה שנים.
במסגרת תקופת הבדק, חלה חובה על היזם, הקבלן או המוכר של הדירה לתקן את הליקוי. אולם, במקרים בהם הוכח כי הליקוי לא קרה עקב תכנון לקוי של הדירה והוא בעצם באשמת הרוכש לא יצטרך הקבלן לתקן אותו.
אחרי תקופת הבדק
לאחר תקופת הבדק ולאחר תקופת האחריות, אחריות היזם חלה רק במקרים מסוימים:
- אי יציבות – במידה והבניין אינו יציב ואינו בטיחותי, ומקור הליקוי הוא ביסודות הוא בשלד הבניין זו עדיין אחריותו של היזם לתקן.
- תקלה שלא היה ניתן לגלות מוקדם יותר – במקרים בהם התגלתה תקלה שלא הייתה אפשרות סבירה לגלות במהלך השנים הראשונות למגורים. גם במקרים בהם הרוכש הודיע על אי התאמה במהלך תקופת הבדק, אך הבעיה לא תוקנה – זו אחריותו של היזם לתקן. כמובן שכלל זה מתייחס גם למקרים בהם כבר עברה תקופת הבדק.