תוחלת החיים בישראל כיום עומדת על 79 שנים לגברים ו 83 שנים לנשים, כאשר בכל כמה שנים אנו עדים לעלייה נוספת בתוחלת החיים. משמעות הדבר היא שיותר ויותר אנשים מגיעים לגילאי זקנה ובעקבות כך מוצאים את עצמם פחות עצמאיים ובלא מעט מקרים לאחר פטירת בן הזוג, מתגוררים לבד כאשר גם הילדים כבר בנו לעצמם משפחה במקום אחר. זו כנראה אחת הסיבות העיקריות שמבוגרים וקשישים רבים בוחרים לבלות את השנים היפות של גיל הזהב בבית אבות או דיור מוגן אשר מעניקים להם את הסביבה הייחודית לה הם זקוקים.
משפחות רבות מתחבטות עם השאלה האם להעביר את הסבא או הסבתא האהובים לדיור מוגן או בית אבות או האם להשאירו בביתו הפרטי עד סוף ימי חייו. מדובר בהחלטה לא פשוטה ורבים אולי חוששים מהשינוי ואף חוששים שמא מעבר לבית אבות ייתפס כתחנה אחרונה בדרך אל סוף החיים. אך למעשה בתי אבות כיום שונים מאוד מאותו דימוי אפרורי והם מספקים לקשיש את הסביבה התומכת, הקהילה והחוויה החברתית שאותה קשה מאוד ליצור במגורים בבית פרטי.
בייחוד כילדים להורים מבוגרים אשר חיים לבד, קשה מאוד לספק להורה הקשיש את תשומת הלב המספיקה, ההשגחה והיחס החם להם הוא זקוק באמת. לכן חשוב להבין כי בית אבות יכול לספק לקשיש את כל אותם דברים שאנו כבר לא מסוגלים להעניק לו. כיום פרוסים ברחבי הארץ אלפי בתי אבות ומרכזים של דיור מוגן אשר מחזיקים מספר מחלקות בהתאם לצרכים השונים של הקשישים.
בלא מעט בתי אבות ניתן למצוא מחלקה סיעודית, מחלקה גריאטרית, מחלקה לתשושי נפש ועוד, הכול בהתאם למצבו הפיזי והנפשי של הקשיש ולרמת העצמאות לה הוא מורגל. משפחה אשר מעוניינת לעשות את המעבר מן הבית הפרטי אל בית אבות או דיור מוגן צריכה ראשית להבין את הצרכים של הקשיש ולחפש בהתאם בית אבות אשר יוכל לספק את המענה ההולם לאותם צרכים.
על מנת לוודא כי אנו אכן בוחרים את בית האבות המתאים ביותר ליקירנו, זה שימלא את צרכיו במלואם וישקיט את דאגות המשפחה, חשוב לבדוק מספק פרמטרים ולבחון מספר בתי אבות על מנת להבטיח כי אכן בחרנו את בית האבות הטוב ביותר. אחד הפרמטרים החשובים ביותר בבחירת בית אבות הוא הקרבה לבית ולמשפחה, דבר אשר יהפוך את השינוי שעובר על הקשיש לדרמטי פחות ויקל על קרבת המשפחה.
מומלץ לבחור בית אבות אשר יהיה בקרבת מגוריו המקוריים של הקשיש כך שהסביבה עדיין תהיה מוכרת ובמידה ומרבית בני המשפחה מתגוררים בעיר אחרת, ניתן לבחור בית אבות באותה העיר על מנת להקל על הביקורים ולהבטיח ביקורים תכופים. מעבר למיקום של בית האבות, חשוב לבחון את בית האבות מקרוב, לדאוג לערוך בו סיור מקיף וגם לבקר בו ללא תיאום מראש, מה שיעזור להתרשם מתפקוד בית האבות באופן שוטף.
אלמנט חשוב בביצוע המעבר לבית האבות הוא מעורבות הקשיש בהחלטה על המעבר ושיתוף מלא שלו בבחירה של בית האבות המתאים. קשישים רבים עלולים לחשוש מהמעבר ומהשינוי הדרמטי, אך במידה ודואגים לשתף את הקשיש בהתלבטויות, לצרף אותו אל הסיורים והביקורים ובהליך קבלת ההחלטות, ניתן להפוך את השינוי והמעבר לבית האבות למהנה וחיובי.